Aquest divendres s’ha dut a terme una visita a Art & Gavarres per part de representants de la Xarxa Tranversal i de Jardins de Llum de Manresa.
Responsables del festival s’han encarregat de mostrar detalladament la instal·lació que hi ha hagut enguany a Girona a partir de l’intercanvi de Transefímers i que porta per títol “L’aigua que no es veu”.
Aquesta instal·lació és una intervenció d’Etèries sobre el paisatge que ressegueix a través d’un subratllat la mina del Calvari, una infraestructura que a partir del segle XVI portava l’aigua des de la zona de la muntanya del Calvari fins al Barri Vell de Girona.
Així doncs, es tracta d’una traça blanca aliena al medi i que fa de contrapunt al paisatge. A la vegada és un reconeixement de la funció d’aquest element essencial del patrimoni i de la història de Girona, ja que s’ha encarregat d’abastir d’aigua els nostres pobles i ciutats.
Des del passat, la mina parla del present i dels reptes de futur de les infraestructures de subministrament: com ha de ser la gestió de l’aigua? Quines són les conseqüències de la manca de manteniment de la xarxa? I què cal fer amb la manca d’aigua en períodes prolongats de sequera?
A banda de “L’aigua que no es veu”, s’ha tingut la possibilitat de visitar altres propostes d’Art & Gavarres, les quals, en aquest cas, estaven ubicades a Cassà de la Selva.
Art & Gavarres és un dels festivals que participa en el projecte Transefímers i que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que ens ajudi a reflexionar i a canviar la nostra mirada sobre el paisatge.
Els artistes participants creen durant una setmana obres in situ amb materials naturals i les obres són visitables fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborra.