fbpx

Transistor: residències de mediació i recerca en arts visuals

Transistor és la nova línia de treball de Transversal en mediació cultural, una aposta per una manera diferent d’entendre la cultura i la relació de les institucions culturals i els seus usuaris, afavorint els drets culturals.

Dins aquesta nova línia, els museus i els centres d’art de les ciutats membres acolliran residències de mediació i recerca a partir de febrer de 2025.

La primera acció del projecte és la posada en marxa de deu residències de mediació i recerca en l’àmbit de les Arts Visuals, amb l’objectiu principal d’aprofundir en la relació dels espais culturals de proximitat i els seus públics/comunitats, per tal de fer-les més properes i significatives.

Entre el febrer i el juny d’enguany, cada una de les deu ciutats integrants de la Xarxa acollirà una residència de mediació vinculada a la programació cultural de cadascun dels seus museus o centres d’art, per enriquir-la i fer-la més accessible.

Concretament els col·lectius o mediadors que faran aquestes residències són els següents: ADHOC Cultura (Figueres), Lo Relacional (Girona), Violeta Ospina Domínguez (Granollers), col·lectiu La Caixa de Vidre (Manresa), Cori Mercadé Durà i Carla Aledo Tejedor (Mataró), María Camila Sanjinés (Olot), CaldodeCultivo (Reus), Jaume Ferete Vázquez (Sant Cugat), Cooperativa SAÓ (Tortosa) i Clàudia Llach Amigó (Vilanova i la Geltrú).

Cada municipi ha dut a terme de manera autònoma la tria dels col·lectius amb qui treballar, així com l’elecció de la temàtica i el format d’aquestes accions de mediació. El projecte s’ha dissenyat amb aquesta flexibilitat per tal que pugui adaptar-se a la realitat i als reptes de cada equipament a escala local.

Les residències que ara comencen a desplegar-se són el resultat d’un procés que va iniciar l’any passat la Taula d’Arts Visuals de la Xarxa Transversal: es van dur a terme sessions formatives per als tècnics municipals i la redacció conjunta del projecte, un treball que va acompanyar el col·lectiu Pedagogías Invisibles. En aquelles trobades, es va detectar que cadascun dels municipis partia d’un lloc diferent en relació amb la mediació: en alguns casos era una pràctica molt instaurada i per a d’altres era un àmbit en el qual encara no havien treballat. La voluntat d’aquesta primera acció de Transistor és que cada una de les deu ciutats pugui fer un pas més en l’àmbit de la mediació, sigui quin sigui el seu punt de partida, per amplificar i transformar les relacions entre l’espai i els seus públics.

Els equipaments que acolliran la proposta són el Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú, el Museu de Tortosa, la Casa Aymat de Sant Cugat, el Centre d’Art Cal Massó de Reus, el Museu de la Garrotxa d’Olot, el M|A|C Mataró Art Contemporani, el Centre Cultural el Casino de Manresa, Museu de Granollers, Roca Umbert i Arxiu Municipal de Granollers, el Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona i el Museu de l’Empordà de Figueres.

Pel que fa a la imatge gràfica de Transistor, aquesta ha estat creada per l’estudi Montsalvatge Comunicació d’Olot. S’hi recull la idea de l’amplificació de veus d’un transistor, amb cercles de punts que difonen i comparteixen els missatges. Es tracta, d’una imatge de marca molt versàtil que permetrà adaptacions per a les accions successives del projecte, alguna d’elles prevista per a aquest mateix 2025 en l’àmbit de les arts escèniques.

De cara a la tardor, un cop acabat el treball a tots els municipis participants, es posaran en comú les conclusions de l’execució d’aquestes residències. Així, aquesta primera experiència d’aprenentatge i recerca servirà per generar marcs de treball i metodologies per projectar nous projectes de mediació en el futur.

 

Per impulsar aquest projecte, el Consorci Transversal compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Go top