Turisme i cultura poden i han d’anar de bracet
Les V Jornades Euroregionals celebrades a Olot els passats 17 i 18 de juny van concloure que es pot convertir un recurs cultural amb producte turístic rentable sense que es destrueixi el recurs. La clau, segons el Doctor José Antonio Donaire (professor de la facultat de Turisme de la UdG i director de l’Institut Superior d’Estudis Turístics) està en mirar i posar l’accent en la figura del turista.
Segons Donaire, existeix una gran quantitat de tipologies de turista (cada vegada més) fins i tot la persona que no vol ser identificada com a tal. Això permet poder crear molts tipus de productes culturals turístics (tenint en compte la gran varietat de públics objectius possibles) sempre hi quant tinguin una xarxa comercial per poder-los explotar i que siguin rentables.
Rentabilitat i practicitat són, de fet, les dues característiques que es va determinar que ha de tenir un producte turístic. En la part de recursos, es va concluir que, tot i que no s’hi val a inventar qualsevol cosa, si que hi ha molts centres culturals d’interès que es poden desenvolupar i convertir en producte turístic: elements patrimonials, rutes literàries, activitats lligades a un fet o moment històric, etc. Finalment, en l’apartat de discursos, la conclusió va ser que el turisme cultural no el fa ni el recurs cultural ni el producte turístic final sinó la mirada del mateix turista. Per tant, cal treballar un discurs que ajudi al turista a fer aquesta mirada i que la guiï.
Aquestes van ser les conclusions bàsiques a les quals es va arribar els passats dies 17 i 18 durant la celebració de les V Jornades Culturals Euroregionals que, en aquesta edició, van tenir lloc a Olot i que portaven el títol de Nous productes culturals. La xarxa cultural Transversal va ser l’encarregada d’organitzar aquestes jornades que, després de cinc edicions, ja estan plenament consolidades amb més de vuitanta persones inscrites i la participació de ponents de primer nivell.
Les activitats van començar el dijous 17 amb una sessió inaugural amb l’alcalde d’Olot, Lluís Sacrest, el president de Transversal, Xavier Solà, i el Director General de Relacions Internacionals de la Generalitat de Catalunya, Àngel Cortadelles. José Antonio Donaire va ser el responsable de fer la conferència inaugural abans que els participants es dividissin en tres grups de treball (productes, recursos i discursos).
També el dijous, a la tarda, es va portar a terme una taula rodona a través de l’Anella Cultural en què van participar experts internacionals: Donna J. Keren, vicepresidenta sènior de la secció d’Investigació de Turisme i Economia de l’oficina de Turisme de la ciutat de Nova York; François Vellas, professor de la Universitat de Toulouse; Cristina Yáñez, professora del Centre d’Estudis Virtuals i Extensió Universitària de la Universitat d’Andorra; el gestor cultural, Josep Font (des d’Olot), i Jordi Tresserras, Director del Màster en Gestió Cultural de la UB (des de Vilanova i la Geltrú). La jornada del primer dia va acabar amb una mostra d’experiències positives en aquest terreny. El segon dia es van realitzar diferents itineraris ideats expressament per a l’ocasió i en què els seus creadors van explicar els processos que havien seguit per organitzar-los i, al migdia, un dinar a la vora del riu ofert pel restaurant Les Cols.
[intlink id=”838″ type=”page”]V Jornades Culturals Euroregionals, documents previs a les jornades, versió catalana[/intlink]- Olot 17 i 18 de juny
[intlink id=”847″ type=”page”]V Jornadas Culturales Euroregionales, documentos previos a las jornadas, versión en castellano[/intlink]- Olot 17 y 18 de junio
[intlink id=”877″ type=”page”]V Journees Culturelles Euroregionales, documents préalables aux journées, version en français[/intlink]- Olot 17 et 18 de juin