Es tracta de la producció inaugural de l’OMAC, Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya. L’espectacle Trencadís, un concert de nova creació amb música del compositor olotí Daniel López -jove instrumentista, productor, compositor i arranjador que destaca en la música contemporània, el jazz i les músiques d’arrel- i que compta amb la cantant menorquina Anna Ferrer com a veu solista convidada.
L’objectiu de la producció és donar protagonisme a una generació de músics tradicionals de gran talent i fer d’altaveu de la cultura literària i musical dels Països Catalans.
Per tal de crear la peça, el compositor va detectar peculiaritats sonores i musicals en fonogrames antics de música d’arrel catalana i va projectar com haurien pogut evolucionar en cas d’haver arribat al segle XXI, meravellosament transformats pel pas del temps. Aquests artefactes distòpics s’integren a la composició per fer-la interessant i especial.
Els poemes que s’hi musiquen són versos de poesia post-contemporània en llengua catalana, d’arreu dels Països Catalans, de veus poètiques de diferents generacions al voltant dels mateixos temes que tractaven les cançons dels nostres avis i besavis, dels autors: Anna Gual , Sònia Moya , Clara Fiol, Rosa Vilanova, Josep Pedrals, Juana Dolores Romero Casanova i Enric Casasses.
El projecte compta amb 31 músics de qualitat especialitzats en instrumentrs tradicionals dels Països Catalans, criteris de paritat quant a gènere i territori i repertori de nova creació encarregat a joves compositors.
Per a Trencadís comptarà amb: Adrià Grandia, viola de roda (i alguna maquineta); Alba Careta, trompeta; Albert Dondarza, violí; Apel·les Carod, violí; Cati Plana, acordió diatònic; Coloma Bertran, violí; Cristina Boixadera, flabiol; Darío Barroso, guitarra; Elias Porter, viola; Francina Mercadal, trombó; Iu Boixader, contrabaix; Ivan Alcazo, tible; Ivó Jordà, gralla; Joana Fugaroles, viola; Joana Gumí, violí; Jordi Montasell, trombó; Josep Cordobés, bateria; Manu Sabaté, gralla; Marc Vall, percussió; Marçal Ramon, acordió diatònic; Maria Antònia Gili, trompeta; Maria Puertas, tuba; Martí Villegas, fiscorn; Mireia Vila, violí; Montse Soques, flabiol; Núria Casas, contrabaix; Pau Puig, dolçaina; Pere Olivé, percussió, i Rosa Rodríguez, tenora; veus coristes (Helena Ros i Marta Torrella) i veu principal (Anna Ferrer); direcció i sintetitzadors, caixes de ritmes i vocoders (Dani Lopez).
Per l’interès de la proposta, la Taula de Cultura Popular de Transversal va decidir donar suport al projecte, afavorint-ne la programació als municipis membres.
L’actuació inicial va tenir lloc a la Fira Mediterrània el 14 d’octubre de 2021. Aquesta mateixa tardor hi van haver les actuacions del 23 d’octubre al Teatre Principal d’Olot, i la del 7 de novembre al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès, totes tres van comptar ja amb el suport econòmic de la xarxa. La resta d’actuacions tindran lloc durant el 2022.
Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.