fbpx

FORMACIONS EN MEDIACIÓ



Durant el 2024 la Xarxa Transversal ha dut a terme dos programes de formació en mediació per tècnics municipals de les seves ciutats, un en l’àmbit de les arts escèniques i l’altre en Arts visuals.

En ambdós casos, els continguts de la formació van ser dissenyats a mida per les necessitats i reptes específics dels equipaments dels municipis consorciats. Per això, en cada cas es va encarregar el disseny, metodologia i continguts de tot el programa de formació en mediació a professionals experts de l’àmbit.

Arts Visuals

En el cas de les Arts Visuals, es va decidir fer l’encàrrec de dissenyar i portar a terme les sessions de formació al col·lectiu Pedagogías Invisibles. Es tracta d’una entitat amb més de dotze anys d’experiència en iniciatives d’art i educació i responsables del Departament d’Educació i Mediació del Centre del Carme Cultura Contemporània de València. Pel que fa a les arts visuals han realitzat programes de llarg recorregut juntament amb institucions culturals i s’han encarregat de diferents programes de mediació i també de tallers intergeneracionals.

El programa formatiu que Pedagogías Invisibles va dissenyar a mida per la taula d’arts visuals  es va dur a terme en tres sessions.

  • La primera, va tenir lloc dia 9 de maig, a La Capella, de Barcelona. Aquesta va centrar-se en treballar qüestions clau sobre la mediació cultural, incloent-hi la seva conceptualització, la seva importància i les seves formes d’implementació. Tot plegat amb l’objectiu de generar un imaginari comú, per establir les bases de què és allò que s’entén per mediació i per començar a abordar les diverses tasques que s’hauran de dur a terme en endavant per tal de posar en marxa un projecte. Així mateix, es va incidir en el posicionament dels equipaments en l’àmbit de la mediació cultural i en l’exploració de metodologies efectives, i conèixer projectes inspiradors com a exemples de bones pràctiques.
  • La segona sessió va desenvolupar-se el 17 de juny al centre de producció i recerca artística Hangar de Barcelona. Per aquesta sessió, el col·lectiu Pedagogías va comptar amb la col·laboració de Juan López-Aranguren per conduir la formació. Aranguren és llicenciat en Arquitectura Tècnica, fou coordinador del programa Imagina Madrid, fundador del Col·lectiu Basurama i actualment connector local a Madrid per The Democratic Society. Aquesta trobada va tenir com a objectiu proporcionar formació i orientació en diverses àrees relacionades amb la mediació cultural. Així doncs, a partir del diagnòstic de l’estat de la mediació a les deu ciutats de la Xarxa i de la voluntat de treballar en aquest àmbit per part de cada municipi —cosa que va sorgir de les entrevistes individuals que va fer Pedagogías Invisibles prèviament a les formacions— es va començar a dissenyar la línia de treball en mediació dins la Xarxa per executar de cara a un, tres i cinc anys vista.
  • La tercera i última de les sessions va realitzar-se el 4 de juliol a La Escocesa, de Barcelona. Aquesta darrera trobada va dedicar-se ja de ple al disseny de la proposta en mediació per dur a terme com a producció pròpia en Arts Visuals. Trobar un projecte amb encaix als 10 municipis no va ser gens fàcil, ja que tots tenen programacions molt diferenciades (tancades ja en molts casos per tot 2025 i fins i tot 2026). Per tant, la proposta a dissenyar havia de ser prou flexible i adaptable per poder-se portar a terme dins el paraigua dels equipaments membres de la xarxa, que ja tenen cadascun les seves temàtiques i línies de treball fixades per als propers temps.

En una sessió intensa i profitosa es va aconseguir, però, elaborar una proposta de treball viable per a tots els espais implicats, per a iniciar ja aquest 2024 i acabar d’executar el proper 2025. Amb el plantejament obert d’acollir residències de mediació a cada ciutat es permet que cada equipament pugui decidir la temàtica i el format per abordar en aquestes residències, ja sigui un treball més continuat amb un grup motor, com el disseny d’un dispositiu de mediació.

Arts Escèniques

Quant a les arts escèniques també el 2024 va tenir lloc el programa de formació en mediació, el disseny del qual va encarregar-se (en un procés iniciat ja el 2023) a Cristina Alonso i César Compte, responsables del Teatre l’Artesà del Prat de Llobregat. Per tal de dur a terme la concepció de les sessions formatives, els dos professionals van fer una ronda de trobades conversades amb cada un dels equipaments escènics de les deu ciutats que formen part de la Xarxa Transversal per saber en quin punt es trobava la mediació a cada una d’elles i quins eren els seus reptes i necessitats per intentar donar-hi el màxim de resposta i cobertura.

La informació que es va recollir en aquell moment va servir per elaborar un diagnòstic, els resultats del qual es van presentar i debatre en una sessió que va tenir lloc a finals del mes de febrer a l’Institut del Teatre, a Barcelona, i que va comptar amb la participació de totes deu ciutats. En aquesta reunió, es va dibuixar conjuntament quina seria l’esctuctura de les sessions a dur a terme, que en aquest cas, es van concretar finalment en quatre formacions.

  • La primera va tenir lloc el 13 de març a la Capella, de Barcelona, i s’hi va deixar espai per parlar de què s’entén per mediació i de quin perfil han de tenir les persones que actuen com a mediadores. La dinamització va anar a càrrec de Carmen Oviedo, de Pedagogías Invisibles. En aquesta sessió no tan sols hi va haver dels programadors dels teatres de les 10 ciutats consorciades, sinó també d’un seguit de membres dels diferents equips de Cultura de cada una de les ciutats.
  • El 22 d’abril va executar-se la segona sessió, en aquesta ocasió al Teatre L’Artesà, del Prat de Llobregat, i la temàtica va girar al voltant dels equipaments i de la comunicació. Al matí van fer-se les formacions de caire més teòric, a càrrec de Juan López-Aranguren (qui ha liderat programes com Autobarrios, Imaginar patio, Residuos urbanos sólidos o In Love We Trash, els quals han estat premiats i publicats tant a escala nacional com internacional). A la tarda fou el moment de fer sessions de treball amb exemples concrets amb la finalitat de trobar idees, valors i objectius per enfocar els futurs projectes de mediació que es poguéssin dur a terme conjuntament als deu municipis membres. A banda de treballar amb l’objectiu concret d’un projecte que es vol implantar de manera més immediata, també es va fer l’exercici de pensar els objectius a tres i cinc anys vista.
  • El Centre d’Art Cal Massó, de Reus, va acollir el 5 de juny, la tercera sessió de formació. S’hi va executar un treball intern per dissenyar el projecte de manera conjunta entre tots els representants de les diverses ciutats que integren la Xarxa. També hi va tenir lloc una ponència per part de Patricia Chamorro, com a coordinadora artística de l’equip de mediació del Centre del Carmen de València, per tractar els atributs de la figura de la mediació artística, i una altra de José Antonio Portillo, que va aportar la seva llarga experiència en aquest àmbit, abordant la temàtica a través de diversos exemples pràctics.
  • La quarta i última sessió va celebrar-se al Teatre Municipal de Girona, el 18 de juny, i fou conduïda de nou per Cristina Alonso. Així mateix hi va haver un parell de xerrades: una de Mila Rodríguez per saber “Com comunicar la programació expandida als nostres teatres” i una altra, de Silvina Martínez, en què es van presentar, per una banda, uns dispositius artístics que van del teatre a l’escola i de l’escola a casa, i per altra banda, un dispositiu curatorial per a adolescents i joves en codi obert. En el marc de la sessió, també s’hi va desenvolupar un treball de caràcter més intern, precisament per començar a fer pluja d’idees de cara al projecte de mediació artística amb els diversos representants de la Xarxa.
Go top