Aquest dimarts, 5 de novembre, s’ha fet la presentació del projecte Mapadeball a Olot. El Teatre Principal de la ciutat ha acollit els instituts que participen en l’edició d’enguany.
Durant la sessió, les creadores d’Umhlaba, la peça que es treballarà aquest curs, han presentat als joves aquesta coreografia. Mònica Muntaner i Sílvia Sant Funk han tingut l’oportunitat d’explicar-ne molts detalls als assistents: el seu significat, com es va gestar, amb quines temàtiques van estar treballant per poder-la crear, quines escenes concretes són les que els diversos estudiants hauran de portar a la pràctica i també quins materials hauran de treballar per incorporar-los a la peça, ja que hi ha algunes parts en què les aportacions i creacions dels joves esdevenen importants per al concepte que es vol transmetre.
Una vegada feta la presentació, Muntaner i Sant Funk han ofert una actuació al mateix escenari del Teatre Principal, on han mostrat petits fragments de coreografies que elles han ballat al llarg de les seves carreres artístiques per tal que els joves coneguin i tinguin més a l’abast el seu univers coreogràfic i de moviment. Algunes d’aquestes peces s’han executat en solitari i en d’altres moments han actuat com a duet.
Umhlaba significa ‘món’ en zulú i planteja la relació que com a individus tenim amb el món des de tres distàncies: la distància llarga —la resta de continents, els països llunyans al nostre, les cultures que ens són desconegudes…—, la distància mitjana —el nostre context proper, és a dir, la família, els amics, les nostres aficions…—, i, finalment, la distància curta, és a dir, tot allò que té lloc de la pell cap endins —els sentiments, les expressions, les coses que ens agraden i que ens motiven, etc.
Així doncs, la coreografia que els alumnes hauran d’executar plantejarà escenes que englobin aquests tres nivells de distància. I, igual com han vist fer a les coreògrafes, ells també hauran d’actuar individualment en alguns casos i en grup en d’altres.
El projecte Mapadeball permet apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove, i esdevé una eina educativa per al professorat i també una vivència i una experiència positives, tant personalment com col·lectivament, per als estudiants dels instituts d’ensenyament secundari.
La Xarxa Transversal juntament amb el Mercat de les Flors i l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot han estat els encarregats d’organitzar aquesta activitat a la ciutat.