El programa d’innovació del Departament d’Educació que porta per títol “Recerca, creació i servei” ha demanat a la Xarxa Transversal la seva col·laboració durant el curs 2023-2024. La finalitat d’aquest programa és fomentar els aprenentatges competencials a partir de reptes en el camp artístic que proposin diverses entitats seleccionades als alumnes de 3r i 4t d’ESO de diferents centres educatius de Catalunya per dur a terme en les hores de gestió autònoma del currículum.
Així doncs, la Xarxa Transversal, de cara al nou curs escolar, tindrà aquest nou encàrrec, en el qual ja s’ha posat a treballar. El repte que plantejaran als estudiants d’aquests dos cursos de secundària abordarà l’àmbit de les instal·lacions efímeres, per tal de vincular la seva aportació a un dels projectes en els quals es treballa des de fa temps a l’entitat, el de Transefímers. I aquests joves de deu instituts de Catalunya disposaran de quatre hores setmanals durant un trimestre per poder executar la tasca.
Per començar a fer un tastet de les instal·lacions efímeres i de les seves particularitats, la Xarxa Transversal, com a futura col·laboradora, n’ha pogut executar una a la presentació dels projectes que han participat al programa “Recerca, creació i servei” del curs 2022-2023. En concret, s’ha volgut que el pati de butaques de l’auditori del CosmoCaixa, a Barcelona, que era l’escenari d’aquesta trobada, es convertís en un mar, mitjançant un desplegament de papers blaus i de sons. Així s’ha complert l’objectiu d’aquest tipus d’arquitectura: transformar temporalment la percepció d’un espai.
A banda d’aquesta dinàmica, que sempre s’encarrega a una entitat determinada, la jornada ha servit perquè cada un dels instituts hagi pogut mostrar els resultats dels seus reptes.
Des de la Xarxa Transversal estem molt contents amb aquesta proposta de col·laboració i l’entomem amb moltes ganes i il·lusió.