El 17 i el 18 de febrer, al centre històric de Manresa, s’ha dut a terme la desena edició de Jardins de Llum, un festival d’art efímer a l’entorn de l’aigua i de la llum.
Aquest és un dels festivals que forma part del projecte Transefímers, i la proposta que s’hi ha presentat enguany com a peça d’intercanvi en el si del projecte ha estat Gall, gallina o pollet, de l’artista Lola Solanilla, de Com un Llum.
Aquesta instal·lació, de caire coral, ha creat un passeig visual pel parc de la Seu de Manresa, adaptant-se a la seva superfície i fent un degradat. En una àrea prèviament delimitada s’hi han plantat 15.000 elements de diferents alçades i colors que han brillat amb llum ultraviolada i que han cobert més de 2.000 m² de superfície.
La proposta ha estat pensada per fer la plantada com una acció participativa, per tal de compartir amb tots els visitants el resultat final. Gall, gallina o pollet ja s’havia exhibit amb anterioritat —aquesta és una de les finalitats del projecte Transefímers: compartir peces entre els festivals que hi estan adherits— a Lluèrnia, el festival del foc i de la llum de la ciutat d’Olot.
Al llarg dels seus deu anys de vida, Jardins de Llum ha experimentat un gran creixement. En els seus inicis només es feia durant unes hores i ara ja s’estén al llarg de tot un cap de setmana, cosa que evidencia la seva consolidació a la ciutat, ja que les propostes que s’hi presenten són de gran qualitat i el públic és fidel i ascendent.
En aquesta edició, l’itinerari artístic que s’ha dissenyat ha permès descobrir carrers i places del nucli antic de Manresa a través d’unes creacions que han trencat línies preconcebudes sobre els mateixos espais. I és que l’aigua i la llum creen i recreen i, al capdavall, acaben per renovar la mirada de l’espectador.
Al llarg dels dos dies de festival s’ha comptat amb la presència de diversos representants d’altres festivals que estan adherits a Transefímers així com de tècnics de la Xarxa Transversal.