EKO – Pirineus de circ és un projecte de cooperació transfronterera cofinançat per la Unió Europea en un 65 % a través del Fons Europeu de Desenvolupament Econòmic Regional (FEDER) i el Programa INTERREG-VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027).
Aquest projecte europeu, coordinat per La Grainerie, reuneix 14 entitats de formació, creació i programació d’espectacles. Entre els anys 2024 i 2027 treballaran per al desenvolupament de les capacitats i les competències dels actors de circ transfronterer amb l’objectiu de realitzar la transició ecològica del sector combinant formació, creació i experimentació, en particular amb les noves formes de mobilitat.
L’objectiu d’EKO és permetre al sector del circ transfronterer fer la seva transició ecològica. En aquest context és necessari transformar el seu model, basat en la creació, la producció i la difusió de les obres, per adaptar-se a:
- Continuar viatjant per “fer món”, reduint la petjada de carboni.
- Incrementar l’impacte cultural i social de la presència de les companyies al territori.
- Imaginar noves formes artístiques adaptades a la transició que aporten noves narratives.
- Diversificar els recursos econòmics del sector mitjançant la innovació.
Algunes activitats del projecte EKO:
- Formacions EKO: ecologia, diversificació de recursos, mediació i diàleg interprofessional.
- Experimentacions de residències i programacions sostenibles, amb un enfocament especial a activitats de mediació per reforçar les relacions entre artistes i territoris.
- La hackató: una marató d’acompanyament sostenible als artistes a qui es dona suport.
- Un laboratori per crear relacions entre artistes i organismes.
- Residències art-empresa.
- Un estudi EKO de l’impacte de carboni de les activitats del projecte, especialment de les mobilitats.
- Una carta EKO de recomanacions per a la mobilitat dels públics.
- Seminari “Cos sostenible” i jornada d’estudi “Circ i antropocè”.
En consonància amb els objectius del projecte, es llança aquesta convocatòria per afavorir la creació i la mediació a través de residències artístiques sostenibles.
EKO acompanyarà, mitjançant la contractació de serveis artístics, projectes de creació de circ que compleixin amb els següents requisits, estructurats a través de dues línies principals de treball:
× Línia 1: Impulsar la creació contemporània i l’experimentació de dispositius de creació, mediació i difusió que facilitin la disminució de la petjada de carboni.
Estarà oberta a totes aquelles companyies i artistes de circ contemporani que pertanyin a la zona geogràfica de cooperació transfronterera POCTEFA. S’entén com a pertinença el fet de residir o tenir la seu social o fiscal en aquest territori (podeu consultar el territori al qual es fa referència AQUÍ). A més, han de complir els criteris de participació que es descriuen als apartats següents.
En aquesta línia de treball se seleccionaran un màxim de 10 projectes.
× Línia 2: Afavorir el desenvolupament territorial de les arts del circ contemporani d’Euskadi, Navarra, els Pirineus Atlàntics i l’Aragó (a més de complir amb l’objectiu de la línia 1).
Tenint en compte aquells territoris als quals el desenvolupament de les arts circenses ha estat menor pel que fa al nombre de companyies i agents implicats a tota la cadena de valor del circ contemporani, es prestarà especial atenció als treballs presentats provinents de les regions mencionades, propiciant la contractació de tres creacions provinents de l’Aragó i de tres de la resta dels territoris (Euskadi, Navarra i els Pirineus Atlàntics).
De la mateixa manera i amb l’objectiu de donar continuïtat a les creacions realitzades en el marc d’EKO – Pirineus de Circ, aquest programa preveu un marc d’exhibició d’espectacles que comptarà amb dispositius experimentals encaminats a la disminució de l’impacte en termes ecològics.
Destinataris i criteris de participació
Aquesta convocatòria està dirigida a totes aquelles companyies i artistes professionals que comptin amb un projecte de creació d’un espectacle de circ contemporani, segons els següents criteris:
× Tenir un projecte artístic original d’una duració mínima de 30 minuts (per projectes de carrer) i de 50 minuts (per sala o carpa), amb un calendari de creació i producció definit. L’espectacle, en la seva forma final, ha de poder ser programat entre l’1 d’abril del 2026 i el 31 de març del 2027 (data de finalització del projecte EKO).
× Tenir interès a experimentar mesures ecològiques en el seu procés creatiu i les seves residències internacionals, i la voluntat de comprometre’s en aquestes mesures i accions.
× Incloure una proposta d’accions de mediació al llarg del procés de creació, la qual serà consensuada amb els socis col·laboradors d’EKO.
Cada projecte seleccionat obtindrà:
× Accés a espais de residència: dues residències d’entre una i dues setmanes. Les residències es podran realitzar entre gener del 2025 i desembre del 2026 i tindran lloc als espais de creació que pertanyen a les entitats sòcies i associades d’EKO.
× Entre 7.500 € i 15.000 € (impostos inclosos), en funció del crèdit disponible i les necessitats del projecte, destinats a cobrir les següents despeses:
- Despeses de producció de la companyia o artista durant les residències o el procés de creació.
- Despeses de mobilitat (transport, dietes i allotjament de les residències, segons els casos).
× Acompanyament al llarg del procés de creació dins del dispositiu de suport a la creació EKO, i una ajuda a l’organització de residències per part d’una persona referent de les entitats sòcies d’EKO.
L’artista o companyia seleccionada es compromet a:
× Realitzar residències de creació com a mínim a dos espais diferents. Una d’elles s’haurà de desenvolupar en un altre territori.
× Participar de manera presencial a:
- La formació de preparació a la hackató entre el 10 i el 14 de febrer del 2025 (dates per confirmar).
- La hackató, marató d’acompanyament sostenible a La Grainerie (Toulouse) del 4 al 6 de març del 2025. En aquesta trobada entre artistes i altres professionals es fixarà l’itinerari d’acompanyament del projecte de creació i les activitats de mediació al seu abast.
× Presentar una etapa del treball a cada residència, sempre que l’evolució del treball ho permeti.
× Participar en la dinàmica de mediació de cada espai de residència: trobades amb diferents públics, presentacions, relacions amb col·lectius o artistes locals, empreses, etc.
× Firmar un acord amb l’entitat sòcia d’EKO responsable de pagar l’ajuda a la creació, on es definirà el suport i el compromís de cada una de les parts.
× Presentar una factura de l’import concedit i entregar la documentació administrativa sol·licitada pel soci d’EKO en què se subscrigui el contracte pertinent.
× Justificar la realització del projecte via una memòria explicativa final, un pressupost executat i els justificants de les despeses per l’import proporcionat pel projecte EKO (llista detallada de les despeses i de les factures corresponents).
× Col·laborar amb l’avenç del projecte EKO (reunions, qüestionaris, avaluació, etc.). En cas de no respectar-se aquesta condició, es podria demanar a la persona beneficiària el reemborsament total o parcial del cost de la prestació.
× Posar-se en contacte amb els diferents espais per adaptar les necessitats tècniques i logístiques, així com el calendari de les residències.
Procés de selecció
El Comitè de Selecció estarà integrat per representants de les entitats sòcies del projecte EKO. La selecció es realitzarà a partir de les candidatures rebudes mitjançant el formulari de candidatura abans de la data límit. El Comitè de Selecció EKO seleccionarà, el desembre del 2024, els projectes que podran beneficiar-se d’aquesta convocatòria.
L’avaluació dels projectes tindran en compte:
× L’adequació del projecte als criteris enunciats (ecologia, diversificació econòmica i mediació).
× La voluntat d’experimentar en la creació de dispositius encaminats al descens de l’impacte ecològic en la creació i la difusió d’espectacles.
× La qualitat artística, el nivell tècnic i l’aspecte innovador del projecte.
× La importància de les disciplines circenses.
× El temps destinat a la creació i el seu calendari.
× La direcció, l’autoria o l’acompanyament artístic (mirada exterior, direcció, etc.).
× Les perspectives de desenvolupament del projecte (gestió i difusió de la creació, mediació).
× L’adaptació del projecte a diferents públics del territori transfronterer.
× La viabilitat tècnica per a l’adaptació a diferents espais de creació i representació.
× La coherència i la viabilitat del pressupost amb relació al dossier de creació-mediació presentat.
Es tindrà en compte la participació en les formacions EKO:
- Occitània – 10-11/09/204 @La Grainerie (Toulouse)
- País Basc – 17-18/09/2024 @Bilbao
- Aragó – 23-24/09/2024 @Osca
- Catalunya – 30/09-01/10/2024 @L’Estruch (Sabadell)
Informació detallada i inscripcions a les formacions EKO.
Enviament de candidatures
Aneu al formulari de candidatura en FR i ES
A l’annex trobareu la llista de preguntes del formulari com a ajuda a la preparació de la candidatura.
Data límit de presentació de candidatures: 20 d’octubre del 2024 – 23.59 h |
Per a més informació, podeu contactar amb la persona referent de la convocatòria: Daphné Malherbe, de La Central del Circ: creacio@lacentraldelcirc.cat (a partir del 7 de setembre), o amb el soci referent del vostre territori:
- Occitània: La Grainerie – Jean-Marc Broqua jm-broqua@la-grainerie.net / Hélène Métailié helene-metailie@la-grainerie.net
- País Basc: Ajuntament de Bilbao – Jemima Cano jemimacano@dooscolectivo.es
- Aragó: Ajuntament d’Osca – Pilar Barrio pbarrio@huesca.es
Socis del projecte EKO
La Grainerie (líder del projecte), La Central del Circ / APCC, Ayuntamiento de Bilbao, Ayuntamiento de Huesca, Consorci Transversal, Diputación foral de Álava, Diputación de Huesca, El Canal / Ajuntament de Salt, Ésacto Lido’Pro, Gobierno de Aragón, Malandain Ballet Biarritz, Occitanie en Scène, Université Toulouse Jean Jaurès, Ville d’Hendaye.