Fa poques setmanes vam conèixer la proposta guanyadora del tàndem “El pa de cada dia”, a càrrec de Moon Ribas i Quim Girón, i ara Catalunya Ràdio s’ha fet ressò d’aquesta iniciativa, que s’emmarca en Stronger Peripheries. Aquesta és l’única producció en el marc del projecte que durà a terme un artista de l’Estat Espanyol.
El projecte d’aquest parell d’artistes catalans —Ribas és de Mataró i Girón, de Barcelona— tot just comença a definir-se, però el que tenen clar és que volen que el públic que assisteixi als seus espectacles es converteixi en cíborg, és a dir en un organisme cibernètic.
Els dos guanyadors posaran èmfasi en el “sota terra”, que és l’element d’unió entre els dos espais protagonistes del seu espectacle, Mataró i Sardenya, per descobrir-ne tots els seus misteris i per donar-los a conèixer en l’àmbit del teatre. En el cas de la ciutat catalana s’hi troben 63 hipogeus —passadissos i galeries que uneixen els diferents espais— i pel que fa a l’illa hi ha un seguit de mines que s’hi amaguen.
Moon Ribas i Quim Girón tenen, doncs, l’encàrrec de produir una peça que comptarà amb quatre residències per a la seva creació, dues de les quals tindran lloc a Mataró i dues més es duran a terme Sardenya, ja que en aquesta ocasió Transversal està fent el tàndem de producció amb el Teatro di Sardegna. La peça s’estrenarà els dies 20 i 21 d’octubre a Mataró i entre els mesos de desembre i el gener del 2024 a Sardenya. Posteriorment ja estarà disponible per a tots els programadors dels altres països europeus que formen part d’aquest projecte.
Stronger Peripheries és una iniciativa de catorze socis de deu països (Itàlia, França, Grècia, Portugal, Romania, Eslovènia, Sèrbia, Croàcia, Hongria i l’Estat espanyol) i estableix una nova xarxa europea de cooperació que té l’objectiu de reforçar les connexions entre iguals a través de projectes culturals, cultivant un estret diàleg entre artistes, operadors i comunitats i promovent noves produccions que tenen en compte la realitat de les perifèries.
Podeu escoltar el fragment de Catalunya Ràdio en què es parla d’aquesta iniciativa a partir del minut 1.05.32.