fbpx

Programa

17 DE JUNY

09:30 RECEPCIÓ I ACREDITACIÓ PATICIPANTS

10:30 SESSIÓ INAUGURAL

Sr. Xavier Solà Cabanyes – President de Transversal

Hble. Sr. Joan Manuel Tresserras – Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació*

Sr. Àngel Cortadelles i Bacaria – Director General de Relacions Internacionals de la Generalitat de Catalunya.

Iltre. Sr. Lluís Sacrest Villegas – Alcalde d’Olot

 

11:30 CONFERÈNCIA INAUGURAL

Dr. José Antonio Donaire- Professor de la Facultat de Turisme de la UdG i director de l’Institut Superior d’Estudis Turístics

12:30 TREBALL PER GRUPS – PRESENTACIÓ DE LES TAULES DE TREBALL

Recursos
Queden lluny les experiències d’interrelació entre la cultura i el turisme centrades, exclusivament, en el patrimoni monumental, els museus, l’arqueologia o el paisatge. Avui hem anat desobrint les múltiples possibilitats del patrimoni immaterial  com el vi, la gastronomia, els festivals artístics, o fins i tot a intangibles: rutes literàries, itineraris en espais bel·lics, turisme espiritual. Hi ha límit? Quin és el veritable interès que poden generar aquestes propostes?

Moderador, Sr. Damià Moragas- responsable de l’Àrea de Turisme del Laboratori de Cultura i Turisme del Centre d’Innovació BARCELONA MEDIA.

Discursos
No n’hi ha prou amb tenir el recurs, cal promoure un discurs que l’adequi a un públic concret, que potencii aquells atractius i els situi en les coordenades espai/temps pròpies per a la seva tranformació en un producte. Tot s’hi val? S’ha d’adaptar el recurs per un públic determinat o cal buscar el recurs en funció del públic?

Moderador, Sr. Joan Caballol – Regidor de cultura de Tortosa. Vice-president de l’associació catalana d’Agències de Viatges.

Productes
El sector turístic reclama més eficiència econòmica. El sector cultural mira amb recel operacions de transformació de les activitats culturals en parcs temàtics. Com podem generar productes turístics sense perdre el caràcter cultural? Quines són les caracterítiques mínimes per que un producte sigui rendible? És compatible la rendibilitat econòmica i el rigor cultural?

Moderador, Sr. Martí Sabrià – Secretari de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre. Professor col·laborador del Màster de Gestió Turística d’ESADE URL.

 

13:30  PAUSA PER DINAR LLIURE

 

15:00 TAULES RODONES PER GRUPS

Recursos

Sr. Damià Moragas – Moderador

Sra. Maria Àngela Vilallonga- Directora de la Càtedra M.Àngels Anglada. Promotora d’estudis sobre la relació entre la literatura i el paisatge, amb la creació d’itineraris literaris.

Sr. Cristhian Bataillou – Es professor de la Universitat de Perpinyà, responsable del màster “Relations Transfrontières”, el DU “Management Eurorégional”, el DU “Tourisme transfrontalier” i DU “Réseau et bases de données”

 

Discursos

Sr. Joan Caballol – Moderador

Sr. Rafael Lopez Munne- Geògraf i fotògraf. Docent a l’Escola de Turisme i Oci de la URV. Membre del consell editorial de la revista Descobrir Catalunya.

Sra. Margalida Castells – Professora associada a la UIB, coordinadora de l’itinerari d’Interpretació del Patrimoni del Master Oficial Interuniversitari en Gestió Cultural (UOC-UdGi-UIB). Responsable de projectes de l’empresa ALEA Serveis Professionals SL

 

Productes

Sr. Martí Sabrià – Moderador

Sr. Jaume Font- Subdirector general de programació turística de la Generalitat de Catalunya.

Sr. Tomàs París – Director dels Serveis de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local de l’Ajuntament d’Eivissa.

 

 16:30 PAUSA CAFÈ

 

16:50 CONCLUSIONS EN SESSIÓ GENERAL

Dr. José Antonio Donaire – Moderador

Dr. Damià Moragas, Sr. Joan Caballol, Sr. Martí Sabrià

 

17:45 TAULA RODONA D’EXPERTS INTERNACIONALS
Anella Cultural

Coordinador de la taula, des de Vilanova i la Geltrú:

Sr. Jordi Tresserras – Laboratori/ Observatori de Turisme Cultural. Facultat de Geografía i Història de la Universitat de Barcelona.

Des de Nova York:

Sra. Donna j. Keren – Vice-presidenta senior, de la secció d’investigació de turisme i economia de la NYC & Company, oficina de turisme de la Cituat de Nova York.

Des de Toulouse:

Sr. Laurence Tibere* – Professor de la Universitat de Toulouse

Des d’Andorra:

Cristina Yáñez Aldecoa – Professora del Centre d’Estudis Virtuals i Extensió Universitària – Universitat d’Andorra

Presencial a Olot

Advanced Music- SONAR – Festival de Músiques Avançades – Barcelona

Exposa el cas: Sr. Josep Font, gestor cultural

 

19:00 SHOWCASES

Sessió d’exposició de bones pràctiques. Una interessant mostra de projectes que saben lligar la cultura amb l’oferta turística, procedents de les diferents regions de la Pirineus Mediterrània.

20:30 FINAL SESSIÓ

22:00 ESPECTACLE I ANIMACIÓ: Standard

 

Amb STANDARD, la nostra intenció no és fer un espectacle estàndard. No hi ha res més avorrit que un espectacle que transiti pels camins de la legalitat i la normalitat. A partir d’una dramatúrgia de Marc Rosich, amb una selecció de textos seus i poemes de Martí Sales, els actors Jordi Andújar i Alícia Gonzàlez Laa ens presenten diversos retrats fragmentaris de les nostres vides estandarditzades, de l’absurd que s’amaga darrere la nostra quotidianitat. El caràcter de cabaret literari dels textos es veu subratllat per la veu de Sabina Szpunberg i el piano de Víctor Gallardo, oferint-nos com a contrapunt de l’escena una mostra dels estàndards jazzístics més afamats.

 

 

DIA 18

 

08:30 CAFÈ.

09:00 PRESENTACIÓ ITINERARIS

Sessió General en la qual els agents implicats en el disseny dels itineraris explicaran el procés que han seguit per a la seva elaboració.

 10:00 INICI PRIMER TORN ITINERARIS

Itinerari A:

La construcció cultural del paisatge 

La preponderància del sentit de la vista per percebre la realitat que ens envolta, converteix el paisatge en un mer escenari. En canvi, en el moment que utilitzem tots els sentits per relacionar-nos amb l’entorn, deixem de tenir un paisatge pla i unidimensional, per obtenir-ne molts de diferents, carregats d’un alt nivell de subjectivitat, que varien amb el temps i que estan fortament vinculats a la nostra experiència. El gust, la oïda, el tacte i l’olfacte amplien les connexions que construïm amb els indrets, permetent establir uns vincles molt més sòlids que si utilitzem únicament la vista. 

Laura Puigbert* – Observatori del Paisatge
Gonçal Portabella – A peu

 

Itinerari B:

Gestió educativa de l’espai natural

El making off d’una visita guiada. Com des de les empreses de guiatges pedagògics es plantegen els itineraris en referència a un espai natural protegit com és el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Seguint una ruta habitual de les que s’oferten als turistes que visiten la zona, no en coneixerem el què sinó el perquè: els criteris de selecció dels continguts i el procés de construcció del discurs, tot analitzant les interrealcions que s’etableixen entre els volcans, l’home i l’entorn que s’ha vist modificat per una erupció volcànica.

Josep M. Prats Santaflorentina – Parc Natural Zona Volcànica Garrotxa
Octavi Bonet – Tosca, educació ambiental

 

Itinerari C:

Art i arquitectura integrada

Ruta pels paisatges arquitectònics que ens proposen les obres dels arquitectes Aranda, Pigem i Vilalta (RCR arquitectes: premi FAD –diversos anys-, Premi AIT From Bed to Bar 2004, Premi COAC –diversos anys-, Premi Contractworld Award –anys 2005 i 2006-, Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya 2005, etc.), establint un diàleg amb l’entorn on paisatge i arquitectura es confonen. Un recorregut pels sentits emmarcat en el paisatge volcànic que impregna tota la Garrotxa.

Ramon Vilalta – RCR Arquitectes
Eva Duran – Educ’art

 

11:30 INICI SEGON TORN DELS ITINERARIS

 13:00 DINAR OFERT PER L’ORGANITZACIÓ

Una experiència singular que, de la mà del prestigiós Restaurant Les Cols (** Michelin), convida als participants a rememorar les pícnics en els prats de la vora del riu Fluvià.

 

15:30 CONCLUSIONS GENERALS: 

Dr. José Antonio Donaire

 

Sr. Eusebi Casanelles, director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Coordinador del seminari internacional sobre Turisme Industrial a L’Euroregió celebrat el 20 i 21 de maig al MNACTEC. Exposarà les conclusions obtingudes en aquest seminari.

 

16:30 COMUNICACIONS GENERALS EUROREGIÓ

Sr. José Luís Melendo – Aragó

Sr. Alain Roth – Midi-Pyrénées

Sr. Valentí Sallas – Catalunya

Representant de Balears*

Representant de Languedoc Rosselló*

 

17:30 CLAUSURA JORNADES

Sr. Philippe Mestre – Director AECT

Sra. Antònia Sabartés – Secretària General Euroregió

Iltre. Sr. Lluís Sacrest – Alcalde d’Olot

 

18:15 FI JORNADES.

* Assistència pendent de confirmar

Go top