Entre el 21 i el 23 de novembre cinc companyies catalanes estan participant en el taller de tria d’artista que té lloc a Mataró —en concret als centres escènics Cafè Nou i Can Gassol—, en el marc del projecte Stronger Peripheries, i que comptarà amb representants de Portugal, Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Grècia i Sèrbia.
De la trentena de candidatures que es van presentar a la convocatòria oberta que es va obrir des de Transversal el setembre passat se’n van escollir cinc. Es tracta de la companyia Roger Bernat / FFF, Aimar Pérez Galí, La Conquesta del Pol Sud —formada per Carles Fernández Giua i Eugenio Szwarcer—, Gaston Core i el col·lectiu que conformen Moon Ribas i Quim Girón. Durant els tres dies de la tria els diferents participants podran conèixer-los a tots i també hi haurà espai per debatre sobre el tema a l’entorn del qual ha de versar la producció resultant, que té per lema “El pa de cada dia”, i que és un dels sis aspectes que pretén abordar urgències o reptes comuns que té el sud perifèric d’Europa.
L’artista o companyia escollit per desenvolupar l’encàrrec farà quatre residències, dues a Mataró i dues més a Sardenya, a càrrec de Teatro di Sardegna, amb qui des de Transversal estem fent tàndem de coproducció en aquesta ocasió. L’estrena de la peça final tindrà lloc durant l’octubre del 2023 a Mataró. A més el guanyador tindrà l’oportunitat de girar per deu països d’Europa i podrà compartir tres dies amb programadors d’entitats vinculades a les arts escèniques.
Aquesta és l’única convocatòria d’artistes dins de Stronger Peripheries que es farà a l’Estat espanyol, i des de Transversal estem especialment il·lusionats per liderar aquesta tria i per acollir els diversos artistes que aportarem al projecte.
Més informació de les cinc candidatures:
Roger Bernat / FFF: utilitza eines teatrals per construir dramatitzacions col·lectives en què el públic té la difícil tasca d’escenificar-se a si mateix. Els seus treballs l’han portat per tot el món i, a casa nostra, a escenaris com el Lliure, La Fira de Tàrrega, el Temporada Alta o el Grec.
Aimar Pérez Galí: la seva pràctica artística consisteix en un encontre fluït entre la dansa, la recerca, la pedagogia i l’escriptura. Ha estrenat al Mercat de les Flors i al Sónar, ha publicat tres llibres i ha estat sotsdirector del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona.
La Conquesta del Pol Sud: té un discurs que ens encara al nostre passat, tot jugant amb tècniques documentals, i que ens obliga a interpel·lar el nostre present. El seu darrer treball és MIVION, una obra que combina els llenguatges de la ràdio i el teatre i que ha estat representada al Grec 2022.
Gaston Core: el treball Díptico del desierto d’aquest ballarí, actor i gestor cultural, coproduït pel Festival Grec, I chorus, coproduït per Dansa Metropolitana, posa en diàleg dos projectes coreogràfics que parteixen d’investigar el ric vocabulari de les danses urbanes i el kathak. També va ser director de la desapareguda sala Hiroshima de Barcelona.
Moon Ribas i Quim Giron: Moon (artista cíborg) i Quim (acròbata) comencen a col·laborar l’any 2019 amb la motivació de barrejar amb la motivació de barrejar les arts escèniques amb la cibernètica, l’observació dels fenòmens naturals i el món animal per inspirar les seves creacions. Han creat projectes com Fenomen, estrenat al Grec 2021, o el Concert d’una família cíborg (2022).
#strongerperipheries #southerncoalition #creativeeurope #south #periphery #perifèriesmésfortes #coaliciósud #europacreativa #sud #perifèria
El projecte Stronger Peripheries està finançat pel Programa Europa Creativa de la Unió Europea.