La setmana passada les dues tècniques de la Xarxa i representants del Festival Jardins de Llum de Manresa vam assistir al Festival Internacional Art & Gavarres per visitar la instal·lació “Drecera”, que és un treball conjunt de SP25 Arquitectura i Atelier 4 i que ha estat la peça que el projecte Transefímers ha aportat enguany al festival, arran de l’intercanvi artístic amb altres festivals. Durant la visita també vam poder gaudir altres propostes d’interès que inclou la programació del certamen.
Art & Gavarres s’està duent a terme des del 3 de setembre i fins al 30 de novembre i aquesta és la seva cinquena edició. És un festival que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que ajudi a reflexionar i a canviar la mirada sobre el paisatge, i per això es relacionen els dos àmbits amb la finalitat de donar a conèixer aquest espai natural protegit i valorar-lo.
Els pobles que participen a l’Art & Gavarres d’enguany els unien camins històrics, com l’antic camí d’Empúries a la banda empordanesa, un brancal secundari de la Via Augusta que anava des de Gerunda fins a Emporion o l’antic camí ral de Girona a Sant Feliu de Guíxols, a la vessant del Gironès. Tots ells han quedat fora del trànsit principal perquè s’han construït noves infraestructures en paral·lel, més amples i de traçat més recte, però de molts encara en resten trams que podem reconèixer o que mantenen, ni que sigui secundàriament, el seu ús.
Així, els artistes que participen en aquest festival creen obres in situ amb materials naturals, les quals són visitables fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborri.
“Drecera”, dels especialistes en arquitectura efímera SP25 Arquitectura i Atelier 4, és una instal·lació en què es vol fer evident aquest camí espontani. Es tracta d’una petita drecera sota una figuera, l’espai que queda a sota de la qual té una doble funció: escurçar breument el camí i definir una petita zona d’estar.
Per fer aquesta instal·lació s’han usat materials —estelles que procedeixen dels arbres de les Gavarres— i pigments d’origen totalment vegetal que s’obtenen de l’òxid de ferro. Aquesta “Drecera” pretén ser trepitjada, que formi part del recorregut que fan les persones que passegen i que esdevingui una drecera real del seu camí.