El seminari final de De Mar a Mar-Pirineus de circ es va dur a terme el 9 i 10 de maig 2019 a la ciutat de Reus, durant la 23a edició de la Fira Trapezi, un dels esdeveniments far del circ a Catalunya i a l’internacional. El conjunt de socis del projecte, entre els que es troba Xarxa Transversal, ens van donar cita a la Fira Trapezi de Reus, per tal de realitzar un acte de cloenda.
Aquest va consistir en una presentació de les principals accions i realitzacions del projecte en aquests 3 anys i d’un seguit d’activitats obertes al públic, que van formar part de les activitats professionals de la Fira Trapezi: un warm up per “sentir el risc” a mans de l’artista circense Alba Sarruate, diversos tallers entorn als àmbits de treball del projecte (recerca i creació, acompanyament, difusió i diàleg interprofessional) i una taula rodona, dedicada a la cooperació internacional, on a partir de les experiències de de Mar a Mar – Pirineus de circ i de Fira Trapezi, vam explorar juntament amb diversos convidats internacionals els valors de la cooperació.
Trobareu tota les activitats del seminari final a continuació:
Dijous 9 de maig (Centre Cultural Castell del Cambrer de Reus)
18:00 Comitè de Pilotatge: Presentació oficial de les accions i dels resultats del projecte De Mar a Mar – Pirineus de circ, seguit d’una breu presentació del nou projecte Travessa – Pirineus de circ, presentat a la 3a convocatòria de projectes POCTEFA.
Divendres 10 de maig (Centre Cultural Castell del Cambrer de Reus)
9:30 Cafè a Castell del Cambrer
10:00 Warm-up “Sentir el risc” per Alba Sarraute
10:30 Tallers Circ en moviment
Quatre tallers concebuts a partir de diversos àmbits de treball del projecte. Són els eixos vertebradors de De Mar a Mar, constants al llarg de tot el seu recorregut: investigació i creació, acompanyament, difusió i diàleg interprofessional com a element transversal a tots ells.
Taller # 1: Metodologies en els processos d’investigació – Pau Portabella (dramaturg de l’espectacle Ego de Dikothomia) i Virginie Baes (directora artística de Subliminati Corporation)
A partir d’una conversa entre els dos dramaturgs recorrem els processos de creació i la construcció de la dramatúrgia d’un espectacle.
Taller # 2: Taller físic sobre l’acompanyament artístic – Gregorio Tochia (membre del Col·lectiu Terzo livello) i Marie Laurence Sakaël (coordinadora de Studio PACT, Incubadora de les Arts del Circ Tolosà)
Descobrim el rol i la importància de la confiança en els processos d’acompanyament.
Taller # 3: Bones experiències en les dinàmiques de xarxa – Margarida Troguet (comissària independent d’arts en viu), Gerardo Ayo (gerent del Teatre Social Antzokia de Basauri i membre de SAREA) i Belén Álvarez (gestora cultural a Quiero Teatre, empresa dedicada a la distribució, gestió i producció d’arts escèniques, a Pamplona. Entitat sòcia de De Mar a Mar)
A través de les seves experiències i projectes concrets parlem sobre la importància de la construcció de xarxes i les solidaritats entre els actors.
Taller dinamitzat per Núria Pascal (coordinadora d’activitats de la Xarxa Transversal)
Taller # 4: Què hi ha darrere del catxet? – Inés Delgado, gestora cultural del centre de creació ZircoZaurre
El caixet, un dels grans tabús del món escènic, com es construeix? Què hi ha darrere de les xifres? (Taller recomanat per a companyies emergents)
(A continuació, a Cal Massó de Reus)
11:45 Cafè i aperitiu
12:00 Taula rodona “La cooperació internacional”: a partir de les experiències de De Mar a Mar – Pirineus de circ i de Fira Trapezi, explorem amb diversos convidats internacionals els valors de la cooperació.
Animació i introducció: Laura Cuenca (coordinadora d’activitats de la Xarxa Transversal)
Conversa # 1 «Resultats i perspectives de De Mar a Mar i presentació de Travessia»: Pedro Ormazabal (programador de l’Ajuntament de Bilbao) i Nini Gorzerino (àrea de creació de La Central del Circ)
Conversa # 2 «Treballar en xarxa, l’experiència de Trapezi»: Leandro Mendoza (director artístic de Fira Trapezi) i Alicia Trueba Toca (projecte BspectACTive, Cafè de les Arts Teatre, Santander)
Conversa # 3 «Sessió a Europa»: Danielle Hoover (Luni produçâo, Recife, Brazil) i Jean-Marc Broqua (director de relacions internacionals de La Grainerie, projecte Eurica)
Conclusió: Elena Zanzu (artista e investigadora)
*Activitat amb traducció simultània al francès i portuguès.
Les activitats del matí de divendres van ser objecte d’una crònica il·lustrada per Pedro Strukelj
Aquí podeu veure algunes imatges de l’elaboració de la crònica:
El pòster final amb un recull de les imatges de la crònica:
I podeu consultar el llibret-recull de la crònica en aquest enllaç
Per a més informació consulteu el web de De Mar a Mar
De Mar a Mar és un projecte de cooperació Interreg co-finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea a través del POCTEFA.