A les edicions del 2020-21 de Transefímers s’hi va sumar l’element internacional, la selecció del projecte per una ajuda de l’Euroregió Pirineus Mediterrània va permetre ampliar el ventall de festivals participants al FAV de Montpellier (Occitània) i l’Insòlit de Palma de Mallorca (Balears), en l’edició anomenada Transefímers MED. El contacte amb nous festivals, aportant noves influències i maneres de fer en la organització d’aquest tipus d’esdeveniments, va ser valorat molt favorablement pels festivals membres.
Per això, ja durant el 2021 es va iniciar una ronda de contactes amb altres festivals, per tal de poder-los incorporar a les reunions d’intercanvi d’experiències en la organització de festivals, així com també parlar de propostes artístiques acollides a uns i altres esdeveniments i mantenir una roda més àmplia de certàmens dins el grup.
El fet que la MAU de Granollers va celebrar la seva darrera edició el 2021 (i que per tant no podia seguir dins el projecte) va fer més necessària aquesta ampliació. Els nous certàmens contactats han estat: Festival Ull Nu (Andorra), Ex Abrupto (Moià), Art i Gavarres (Girona), Forma Balaguer (Balaguer), Lavs i Panòptic (MAC Mataró), que ja han participat en trobades presencials o online del projecte. En general els festivals s’han afegit al grup de contacte, però en el cas concret d’Art i Gavarres de Girona ja ha entrat també plenament a la roda d’intercanvi de propostes artístiques per l’edició d’enguany.
Els artistes que han participat d’aquesta mobilitat entre festivals en les edicions del 2022 són:
JARDINS DE LLUM – MANRESA- 19 i 20 DE FEBRER DE 2022:
És un festival d’art efímer a l’entorn de la llum i l’aigua, que s’emmarca dins dels actes de la Festa de Llum i del Misteri de la llum de Manresa.
Projecte acollit (provinent de Lluèrnia d’Olot):
Llum de Saló
unparelld’arquitectes : Eduard Callís, Guillem Moliner + Clàudia Calvet + Xevi Rodeja
Lloc: Plaça Major de Manresa
“Cent cinquanta bombetes led amb els cables corresponents dibuixen un llum de saló de vuit metres d’alçada i vuit de diàmetre, estructurat en tres anelles. És una estructura lleugera i suspesa a pocs metres del terra, construïda amb material de rebuig de la indústria tèxtil i elements reutilitzables. Aquest únic objecte, per la seva forma i per la llum que desprèn, qualifica l’espai on s’instal·la i en transforma el seu caràcter.
Durant el Festival Jardins de Llum va aportar calidesa a l’estança comunitària per excel·lència dels ciutadans de Manresa, la plaça major”
Instal·lació “Saló de Llum” a Jardins de Llum, Manresa
………………………………………………………………………………………………………………………………..
ART I GAVARRES – GIRONA DEL 3 DE SETEMBRE AL 30 DE NOVEMBRE DE 2022:
Art & Gavarres és un festival que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que ens ajudi a reflexionar i a canviar la nostra mirada sobre el paisatge. Relaciona art i natura per donar a conèixer aquest espai natural protegit i posar-lo en valor. Els artistes participants creen durant una setmana obres in situ amb materials naturals. Els visitants poden descobrir aquestes intervencions artístiques efímeres, tot endinsant-se a les Gavarres. Les obres són visitables fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborra.
Projecte acollit (provinent d’A Cel Obert de Tortosa):
Drecera
Autors: SP25 Arquitectura i Atelier4
Lloc: Girona
“Drecera” és una instal.lació en la que volem fer evident aquest camí espontani. Una petita drecera sota una figuera. Al terreny entre pedres no hi creix vegetació degut al continu pas de persones. A més, en aquest cas, l’espai sota la figuera té una doble funció. Escurçar breument el camí a l’ombra d’un gran arbre, però a la vegada també defineix una petita zona d’estar.
Volem fer evident com canvia aquesta instal.lació amb el pas dels passejants per sobre. Generem un nou paviment ocupant la traça de la drecera, natural, d’estelles de fusta que han estat pigmentades. El material que es trepitja s’escampa amb el moviment dels peus, arrossegat cap a una nova posició que revela la direcció que ha seguit cada persona. Una instal.lació amb un estat inicial i un estat final, que variarà al llarg dels mesos de festival.
Treballem únicament amb un color. No és un color aleatori, busquem el color oposat al verd, segons el cercle cromàtic de la teoria del color. Però també tenint en compte els colors grogosos i ataronjats que prendran les fulles de la figuera a la tardor, el temps que durarà la instal.lació.
Utilitzem materials i pigments d’origen 100% natural, per tal de no interferir amb la natura amb aquesta dispersió. Les estelles procedeixen d’arbres de les mateixes Gavarres. Per tant, és un tornar al lloc d’origen. El pigment per altra banda, s’obté a partir d’òxids de ferro. I el mitjà per adherir el pigment a la fusta és una colofonia, un adhesiu natural procedent de les resines de les coníferes.
Una intsal.lació que pretenem que sigui trepitjada, que sigui part del recorregut que fan les persones que passegen, que sigui una dracera del seu camí.”
Instal·lació “Drecera ” a Art i Gavarres, Girona
………………………………………………………………………………………………………………………………….
A CEL OBERT – TORTOSA – DEL 7 AL 9 D’OCTUBRE 2022:
A Cel Obert pretén fomentar l’interès dels ciutadans i visitants envers el patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat. El festival converteix espais històrics de Tortosa en escenaris de creacions artístiques, pensades per professionals del món de l’art, el disseny i l’arquitectura.
Projecte acollit (provinent d’Art i Gavarres de Girona):
Aura
Xevi Bayona i Àlex Posada
Lloc: Cripta de l’Església de la Reparació, espai Mossèn Sol
“Del grec αὔρα (aúra). Irradiació lluminosa o immaterial que cobreix alguns cossos amb una espècie de camp energètic, que tapa coses o persones específiques i que no és visible als ulls de qualsevol ésser humà.
Aura són anells de llum que envolten les columnes, que il·luminen l’entorn i que generen ombres canviants que evolucionen lentament amb el pas del temps. Anells de llum que empresonen els pilars que sustenten l’edifici i li donen la lleugeresa de la llum i l’ombra.
Si entrem en l’obra, si ens ubiquem sota els cercles, som en el medi; som en el lloc. Els leds varien, s’animen, es mouen al ritme de la música. La peça té una durada determinada i incorpora estructuralment l’oïda a l’arquitectura. La pell és la que ens dona el contrast amb el medi, mentre que l’espai s’explica per llums i ombres.
Aura representa tant la consciència del medi com la del trànsit. Arquitecturitza el pas del temps, fixa un moment determinat dels cicles naturals. Aura és una arquitectura que juga amb la quarta dimensió; que construeix la variabilitat i la converteix en atmosfera.”
Instal·lació “Aura” A Cel obert, Tortosa
………………………………………………………………………………………………………………………………..
OLOT – LLUÈRNIA, FESTIVAL DEL FOC I DE LA LLUM – DEL 10 AL 12 DE NOVEMBRE DE 2022:
És un festival del foc i de la llum, que vol visualitzar la relació de la ciutat d’Olot i el seu entorn, amb el foc dels volcans i com aquest origen ha anat transformant, no només el paisatge, sinó el caràcter i la cultura de la gent de la Garrotxa.
Projecte acollit (provinent de Art i Gavarres) :
Flamboiant
Companyia Taller de Magnèsia. Laia Escribà Nadal i Quim Pou Rovira
Lloc: Carrer de Sant Bernat
“I si de sobte se’n va la llum i ens cal començar de nou? Per combatre els espectres que niuen en la fosca caldrà invocar el foc i demanar-li que ens il·lumini el camí i ens escalfi l’esperit. Amb ell cauteritzarem ferides velles i contemplarem l’espai amb ulls nous, com si el trepitgéssim per primera vegada. El ressò de la dansa tímida de les ombres serà el diccionari que ens traduirà l’enigma. “
La Companyia Taller de Magnèsia neix el 2005 amb la trobada d’un grup eclèctic de llarg recorregut (piròmans, escenògrafs i artistes diversos) amb inquietuds convergents. Hi ha la voluntat de cremar-ho tot i recomençar cada vegada. Ens agrada jugar amb foc, esfreixurarnos i esnifar parafina mentre muntem tinglados de magnituds inversemblants per dispensar emocions efímeres i candents als visitants.
Instal·lació “Flamoiant” Lluernia, Olot
Música: Motorheidi
Hi col·laboren: Marta Pou, Marc Paneque, Tavi Nonó, Santi Viñas, Sandra Puig, Lluís Sala, Olga Muñoz, David Codinach, Francesc Lòpez, Patricia Nadal, Aram Pou, Mireia Paneque i Marta Alonso
De totes aquestes propostes Transversal n’ha assumit el cost de producció i honoraris dels artistes.