fbpx

Tempesta Esvaïda



És una comèdia lírica, articulada en 3 actes, que ofereix una visió poètica de la vida marinera de la primera meitat del segle XX en un poble del litoral català. El retorn d’un mariner que havia estat enamorat d’una noia que ara és casada, commocionarà la vida de la germana petita d’aquesta, que després d’un intent de suïcidi per gelosia, veurà esvair-se la tempesta del seu cor quan el seu amor sigui correspost.  Els impulsors de la recuperació d’aquesta obra del teatre líric català amb motiu dels 80 anys de la seva estrena, han estat l’Associació per a la Divulgació, l’Ensenyament i la Promoció de la Música Catalana (www.adep.cat), en col·laboració amb l’Editorial Ficta (www.ficta.cat) de Girona, l’Orquestra Camera Musicae de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La peça es va estrenar el 7 de novembre de 1936, ja esclatada la Guerra Civil, al Teatre Nou de Barcelona, amb gran èxit de crítica i públic, i des de llavors no s’havia tornat a interpretar. L’any 2016 es va celebrar el cinquantè aniversari de la mort de Carme Montoriol, la seva autora, un motiu més que va animar als impulsors a aquesta recuperació. L’obra es va interpretar el divendres 22 de juliol al Teatre Fortuny de Reus, en una versió concert semi escenificada.

L’espectacle va comptar amb l’Orquestra Camera Musicae de Tarragona (www.orquestracameramusicae.com), dirigida en aquesta ocasió per un expert en el terreny operístic: Diego Martin-Etxebarria, director basc format a l’ESMUC. El repartiment el van formar Roger Padullés, tenor, Elena Copons, soprano, Toni Marsol i Xavier Mendoza, barítons i Anna Alàs i Jové i Tànit Bono, mezzosopranos. Com s’escau en aquest tipus d’obres, el cor va tenir un rol molt destacat: en aquesta ocasió, el prestigiós cor Lieder Càmera (www.corliedercamera.com) fou l’encarregat de recrear aquesta peça d’un músic clau durant la primera meitat del segle XX. Tot i que Joaquim Serra és conegut principalment per la seva producció dins l’àmbit coblístic, se li reconeix un gran talent per a la instrumentació i l’articulació de línies melòdiques.

El projecte de recuperació de Tempesta esvaïda no és només un homenatge coincidint amb l’aniversari de l’estrena, és la descoberta d’un text deliciós i d’una música inspiradíssima que es mereix un lloc cabdal en les programacions de música lírica. Amb l’edició d’un magnífic llibre-disc, es pretén transportar a la poètica vida marinera de l’Empordà. Aquesta edició inclou d’una banda, la primera edició del llibret de Carme Montoriol (commemorativa del 50è aniversari de la seva mort) a cura i amb pròleg d’Anna Maria Velaz i Sicart; i de l’altra, l’enregistrament de l’obra realitzat al Convent de les Arts d’Alcover amb un repartiment de luxe.

Aquest projecte de recuperació ha comptat amb el suport econòmic de Xarxa Transversal, així com de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social ‘la Caixa’ i la Diputació de Girona.

A les ciutats de Transversal l’obra hi ha estat present en diverses ocasions:

2016.

-Al Teatre Fortuny  de Reus l’obra es va poder veure el 22 de juliol i 1 d’octubre.

-L’obra es va interpretar a la ciutat de Manresa el 9 d’octubre a les set de la tarda, al Teatre Kursaal en tant que cloenda de la Fira Mediterrània 2016.

-També a l’Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona, on el dimarts 8 de novembre va tenir lloc la presentació del llibre-disc de la peça i la interpretació en directe de dues àries del disc.

2017.

-Olot, 19 de març. Teatre Principal.

-Figueres, 15 d’octubre. Teatre Jardí.

 

 

cultura_c3

Projecte amb participació de Transversal gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

1 comment

  1. Pingback: Tempesta esvaïda, aquest divendres a Reus | TRANSVERSAL

Comments are closed.

Go top